4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

14 şehit anıtı törenle açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Fransız askerleri tarafından Antep Savunması sırasında şehit edilen 14 çocuk için yaptırdığı "14 Şehit Anıtı" törenle açıldı.

Tarihi Gaziantep Kalesi çevresinde inşa edilen anıtın açılış törenine Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep milletvekili Özlem Müftüoğlu, CHP Gaziantep milletvekilleri Yaşar Ağyüz ve Akif Ekici, MHP Gaziantep milletvekili Hasan Özdemir, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şendoğan Karakuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, ilçe belediye başkanları, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, mülki ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey ve silah arkadaşlarının Fransızlara karşı savaştıkları sırada yaşları 12 ile 18 arası olan 14 çocuğun onlara erzak getirdiklerini belirtti. Hava karardığı için kente dönemeyen çocukların o geceyi Dokurcum Değirmeni'nde geçirdiklerini kaydeden Güzelbey, "Ancak Fransızlar önce Şahinbey ve silah arkadaşlarını şehit ediyor, ardından da bu 14 çocuğu kurşuna dizip büyük bir kinle süngülüyor. Bugün Fransızlar dünyaya insanlık dersi vermeye çalışıyor, insan haklarından bahsediyor. Ben Fransa Cumhurbaşkanı'nı tarihleri ile yüzleşmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Antep Savunması sırasında 6 bin 317 şehit verildiğini hatırlatan Güzelbey, "Biz geçmişi unutmuyoruz, tarihimize sahip çıkıyoruz. Biz 'Tarihi tarihçiler yazsın' dedik. Biz bu anıtı kin ve intikam anıtı olarak değil, dostluk ve barış anıtı olarak açmak istiyoruz. Allah bizleri o günleri bir daha yaşamak zorunda bırakmasın. Bu anıt yaşanan acıların unutulmaması ve arzuladığımız dünya barışı için bir çağrı niteliği taşımaktadır. Dünyada ilk Ermeni soykırımı anıtını yaptıran Fransa'nın Marsilya şehridir. Biz dostluk ve barış ardına bu anıtın açılışına Marsilya Belediye Başkanı ve Ermenistan'ın başkenti Erivan Belediye Başkanı'nı da davet ettik ama gelen olmadı" diye konuştu.

Törende daha sonra bir konuşma yapan Vali Süleyman Kamçı, vatan ve millet sevgisinden başka hiçbir şeyi olmayan halkın eşsiz bir mücadele gösterdiğini kaydetti. Halkın insafsız ve haksız savaşa rağmen bir de yoksullukla mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Kamçı, "Bu savaşta hiçbir günahı olmayan 14 çocuk da katledildi" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Antep Savunması sırasında büyük fedakarlıkta bulunan Latinci Fatma Hoca'nın kızı Güzide Boğar bir şiir okurken, tarihçi yazar Adil Dai'ye de 14 Şehit Anıtı'na katkılarından dolayı plaket verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Fransız askerleri tarafından Antep Savunması sırasında şehit edilen 14 çocuk için yaptırdığı 14 Şehit Anıtı'nın alt kaidesinde 6x6 metre boyutlarında ve 2 metre yüksekliğinde hareketli değirmen çarkı bulunuyor. Üst kaidede 1.5 metre yüksekliğinde 14 adet yüksek rölyef kabartma yapılarak 14 çocuğun katledilmesini anlatan 4 metre çapında 2 metre yüksekliğinde ve 20 santim çapında silme ile tamamlanan ifadeler kullanıldı. 14 şehit çocuğu temsil eden anıt, acı, hüzün ve çaresizlik ifade eden heykelden oluşuyor. Anıtın yapımında doğal taş veya doğal taş görünümlü, korozyon, yağmur, UV dirençli, kompozit kimyasallar ile üretilmiş, her türlü iklim şartlarına dirençli malzemeler kullanıldı. Çevre düzenlemesi kapsamında; altyapının ıslah edilmesi, aydınlatma birimleri ile oturma gruplarının yerleştirilmesi, yapay şelale oluşturulması ve yeşillendirme çalışmaları da yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 16:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?