6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Yangın hakkında çarpıcı iddialar

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin Almanya'da yaşayan yakınları, yangınla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Cenazeler için Gaziantep'e gelen ve yangının sabotaj olduğunu iddia eden gurbetçi vatandaşlar, itfaiyenin yangına çok geç müdahale ettiğini söyledi. Yaklaşık 15 yıldan beri Almanya'da yaşayan ve çıkan yangında kızını, oğlunu ve torunlarını kaybeden Hannan Çalar'ın ağabeyi Mehmet Çalar, olayın basında gösterilenden çok daha büyük olduğunu ve 9 kişinin itfaiyenin çok geç gelmesinden dolayı hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Yangında tam bir facia yaşandığını belirten Çalar, "Evde yangın çıktığını duyduğumuz anda hemen ulaştık ama alevlerin her tarafını sardığını gördüğümüz için hiçbir şey yapamadık. Pencerelerden ve balkonlardan çığlıklar yükseliyordu, bazıları kendilerini aşağı atarak kurtulmak istedi. Zaten ölenler de içeride yanarak can verdi. İtfaiye ekipleri olay yerine hem geç geldi hem de eksik ekipmanla geldi. Yangın evin iki tarafını sarmıştı, eğer iki taraftan söndürme çalışması yapılsaydı bu kadar can kaybı olmazdı. Orada bir ihmal ve vurdumduymazlık vardı" iddialarında bulundu.

38 yıl Almanya'da yaşayan ve 4 ay önce Gaziantep'e yerleşen Ali Rıza Kaplı ise yangının çıktığı evin 12 yıl önce satın alındığını ve dazlaklar tarafından 4 defa kundaklandığını iddia etti. Kaplı, "Ben 30 yıl Almanya'da yaşadım. Eskiden beri dazlaklar Türkleri sevmez. Bunlar Türk düşmanıdır. Yanan ev kardeşimin evi. Kardeşimin torunu evi ateşe veren kişiyi görmüş. Şahıs çocuk arabasını ateşe vererek torunumu da tekmeleyerek kaçmış. İtfaiye 2 saat sonra gelmiş. Zamanında gelip müdahale etseydi bu çocuklar yanmazdı. Zamanında bu ev dazlakların eviydi. 12 yıl önce biz bu evi satın aldık. O zaman dazlaklar bizi tehdit etti. Bu ev daha önce de 4 defa kundaklandı" şeklinde konuştu.

Yangının çıktığı evin sahibi Cevdet Kaplı'nın kardeşi İbrahim Kaplı'da 1970 yılından bu yana Almanya'da yaşadığını vurgulayarak, "Yıllardır Almanya'da yaşıyorum ve kendi iş yerimde çalışıyorum. Bu tür tehditleri devamlı alıyorduk ama böyle bir saldırı olacağını hiç tahmin etmiyorduk. Yangın çıktığı anda hemen olay yerine yetiştik ama yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Çünkü çok kısa bir sürede alevler her tarafı sarmıştı. Torunum gördüklerini televizyonlarda anlatıyor. Aynı şeyleri bize de anlattı. Bu olay kesinlikle bir sabotajdır" ifadelerini kullandı.

Bu arada, acılı anne Karanfil Çalar, Almanya'daki feci yangında kaybettiği kızının ve torunlarının resimlerini göstererek ağıtlar yaktı. Yakınları tarafından teselli edilen talihsiz anne ayakta durmakta güçlük çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 15:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?