6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Gaziantep'te gözyaşları sel oldu

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşının cenazeleri Gaziantep'te toprağa verildi. Gaziantep Asri Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreninde gözyaşları sel oldu.

Almanya'dan uçakla getirilen cenazeler, dün gece Oğuzeli ilçesinde yapılan otopsinin ardından Gaziantep Asri Mezarlığı'na götürüldü. Bu sabah Asri Mezarlık'ta saat 10.30'da düzenlenen törende cenazelerin başında toplanan ve gözyaşlarını tutamayan yakınları sinir krizleri geçirdi.

Düzenlenen törene, hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı M. Sait Yazıcıoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Gaziantep milletvekilleri Fatma Şahin, Halil Mazıcıoğlu, Mahmut Durdu, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Özlem Müftüoğlu, Hasan Özdemir, Yaşar Ağyüz, Yılmaz Tankut ile çok sayıda siyasetçi ve vatandaş hazır bulundu.
Törende Türkçe konuşan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, bu olayın, Türkiye'den ve Almanya'dan insanları bir araya getirdiğini belirterek, "Ölen insanlar, Gaziantep'in torunu, evladıydı. Onlar Ludwigshafen kentinin de çocuklarıydı. Dün orada ölenler için 3 dinin dualarından okunduğu tören yapıldı. Ben Almanya Büyükelçisi olarak Almanya'da yaşayan Türkler'in de büyükelçisi hissediyorum kendimi. Ölenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah sizlere güç versin, başınız sağolsun" dedi.

Ardından konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bundan bir hafta önce Almanya'nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden hemşehrilerini son yolculuğuna uğurlamak üzere burada toplandıklarını söyledi.

Güzelbey, "Bu 9 vatandaşımızı birazdan ebedi istirahatgahlarına defnedeceğiz. Ekmek parası uğruna gurbette çalışan vatandaşlarımızın gurbette hayatlarını kaybetmesi ve cenazelerinin uçakla getirilmesi büyük bir acıdır. Bunu ancak yakınları anlar. Gaziantep olarak acımız büyüktür. Ancak ben Almanya'ya gittim. Alman yetkililerin olayın ortaya çıkarılması için ellerinden geleni yaptıklarını vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Ancak şunu da gayet iyi biliyoruz ki bu tür olaylardan nemalanmak isteyen birtakım insanlar mutlaka vardır. Ben özellikle Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın bu provokasyonlara gelmeyeceğini iyi biliyorum. Çünkü Alman ve Türk yetkililer, bu olaydan dolayı son derece müteessirdirler. Bu olayın gerçeğinin ne olduğunu ortaya çıkarmak için herkes
ellerinden geleni yapmaktadır. Özellikle Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız. Alman toplumunun bir parçasıdır. Bizler kadere inanan insanlarız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastanede yatan 20 civarındaki vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye'ye, Gaziantep'e ve yakınlarına başsağlığı diliyorum, geçmiş olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, şunları söyledi:

"Kardeşlerim bugün bir gurbet yangınında hayatlarını kaybeden 9 kardeşimizi ebedi aleme uğurlamak üzere buraya toplandık. Aralarında annelerimiz bacılarımız kardeşlerimiz var. Yüce rabbimizden onlara engin rahmetiyle onurlandırmasını niyaz ediyorum. Aralarında henüz dünyanın kötülüklerini bulaşmamış sabilerimiz, çocuklarımız var, onların da annelerinin kucağında cennete girmelerini niyaz ediyorum. Acımızın çok büyük olduğunu biliyorum. Ancak yüreklerinizde büyüyen acının sevgiye ve merhamete dönüşmesi için dua edelim. Yine yüreğimizde büyüyen acının sabır ve merhamete dönüşmesi için yüce Rabbimize yalvaralım. Yüce Peygamberimiz bir konuşmasında 'size iki vaiz bırakıyorum' demiştir. Kardeşlerim biri konuşan vaiz Kur'an-ı Kerim, diğeri ise susan vaiz ölümdür. Her ölüm arkasında çok büyük mesajlar bırakır. Gurbet yangınında ölen 9 vatandaşımızın her biri ayrı 3 mesaj bırakmıştır. Birinci mesaj, yangının meydana geldiği toplumlara yöneliktir. Dünya hepimizi alacak kadar geniştir. Dünya nimetleri hepimizi doyuracak kadar zengindir. Farklılıkları kabul ederek, birarada yaşamayı öğrenin. İkinci mesajları bizim milletimizedir. Bizim milletimize, çocuklarınızı bütün maddi ve manevi yangınlardan koruyarak güzel bir hayat inşa edin diye mesaj bırakarak gidiyorlar ahirete. Üçüncü mesajları burada bulunan ve bulunmayan bütün insanlaradır. Dünya hayatı fanidir, fani olan dünya hayatıdır, baki olan yüce Rabbimizdir. Dünya hayatı, baki olan dünyada yaptığımız güzel işlerdir, bu kubbede bıraktığımız hoş bir sadadır. Yüce rabbimiz milletimize hiçbir zaman bu tür acılar yaşatmasın."

Konuşmaların ardından İl Müftüsü İsmail Canpolat hayatını kaybedenlerin tek tek cenaze namazını kıldırdı. Ardından, yangında hayatını kaybeden Belma Özkaplan (22), Döne Kaplan (21), Hülya Kaplan (31), Medine Kaplan (48), Kamil Kaplan (3), Dilara Kaplan (11), İlyas Çağlar (3), Kenan Kaplan (2) ve Karanfil Kaplan'ın (4) cenazelerinin bulunduğu Türk bayrağına sarılı tabutlar, Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin cenaze marşıyla birlikte omuzlarda taşınarak araçlara konuldu. Araçlar hareket halindeyken yakınları tabutlara sarılmak istedi. Bu sırada protokol üyeleri de cenazeleri uğurladı. Buradan kabirlerin bulunduğu yere getirilen cenazeler, okunan Kur'an-ı Kerim ve dualar eşliğinde toprağa verildi. Cenazelerin gömülmesi sırasında yakınları sinir krizleri geçirdi. Cenazeler, defin sırasında başlayan yağmur altında gözyaşları arasında toprağa verildi.

ÖNCEKİ HABER

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşının cenazeleri Gaziantep'te toprağa veriliyor.

Almanya'dan uçakla getirilen cenazeler, dün gece Oğuzeli ilçesinde yapılan otopsinin ardından Gaziantep Asri Mezarlığı'na götürüldü. Bu sabah Asri Mezarlık'ta düzenlenecek tören için morgdan çıkarılarak yan yana konulan cenazelerin başında toplanan yakınları gözyaşlarını tutamadı. Düzenlenen törene, hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı M. Sait Yazıcıoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Gaziantep milletvekilleri Fatma Şahin, Halil Mazıcıoğlu, Mahmut Durdu, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Özlem Müftüoğlu, Hasan Özdemir, Yaşar Ağyüz, Yılmaz Tankut ile çok sayıda siyasetçi ve vatandaşlar hazır bulundu.

Törende Türkçe konuşan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, bu olayın, Türkiye'den ve Almanya'dan insanları bir araya getirdiğini belirterek, "Ölen insanlar, Gaziantep'in torunu, evladıydı. Onlar Ludwigshafen kentinin de çocuklarıydı. Dün orada ölenler için 3 dinin dualarından okunduğu tören yapıldı. Ben Almanya Büyükelçisi olarak Almanya'da yaşayan Türkler'in de büyükelçisi hissediyorum kendimi. Ölenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah sizlere güç versin, başınız sağolsun" dedi.

Ardından konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bundan bir hafta önce Almanya'nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden hemşehrilerini son yolculuğuna uğurlamak üzere burada toplandıklarını söyledi.

Güzelbey, "Bu 9 vatandaşımızı birazdan ebedi istirahatgahlarına defnedeceğiz. Ekmek parası uğruna gurbette çalışan vatandaşlarımızın gurbette hayatlarını kaybetmesi ve cenazelerinin uçakla getirilmesi büyük bir acıdır. Bunu ancak yakınları anlar. Gaziantep olarak acımız büyüktür. Ancak ben Almanya'ya gittim. Alman yetkililerin olayın ortaya çıkarılması için ellerinden geleni yaptıklarını vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Ancak şunu da gayet iyi biliyoruz ki bu tür olaylardan nemalanmak isteyen birtakım insanlar mutlaka vardır. Ben özellikle Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın bu provokasyonlara gelmeyeceğini iyi biliyorum. Çünkü Alman ve Türk yetkililer, bu olaydan dolayı son derece müteessirdirler. Bu olayın gerçeğinin ne olduğunu ortaya çıkarmak için herkes
ellerinden geleni yapmaktadır. Özellikle Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız. Alman toplumunun bir parçasıdır. bizler kadere inanan insanlarız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmen diliyorum. Hastanede yatan 20 civarındaki vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye'ye, Gaziantep'e ve yakınlarına başsağlığı diliyorum, geçmiş olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Profesör Dr. Mehmet Görmez de, şunları söyledi:

"Kardeşlerim bugün bir gurbet yangınında hayatlarını kaybeden 9 kardeşimizi ebedi aleme uğurlamak üzere buraya toplandık. Aralarında annelerimiz bacılarımız kardeşlerimiz var. Yüce rabbimizden onlara engin rahmetiyle onurlandırmasını niyaz ediyorum. Aralarında henüz dünyanın kötülüklerini bulaşmamış sabilerimiz, çocuklarımız var, onların da annelerinin kucağgında cennete girmelerini niyaz ediyorum. Acımızın çok büyük olduğunu biliyorum. Ancak yüreklerinizde büyüyen acının sevgiye ve merhamete dönüşmesi için dua edelim. Yine yüreğimizde büyüyen acının sabır ve merhamete dönüşmesi için yüce Rabbimize yalvaralım. Yüce Peygamberimiz bir konuşmasında 'size iki vaiz bırakıyorum' demiştir. Kardeşlerim biri konuşan vaiz Kur'an-ı Kerim, diğeri ise susan vaiz ölümdür. Her ölüm arkasında çok büyük mesajlar bırakır. Gurbet yangınında ölen 9 vatandaşımızın her biri ayrı 3 mesaj bırakmıştır. Birinci mesaj, yangının meydana geldiği toplumlara yöneliktir. Dünya hepimizi alacak kadar geniştir. Dünya nimetleri hepimizi doyuracak kadar zengindir. Farklılıkları kabul ederek, birarada yaşamayı öğrenin. İkinci mesajları bizim milletimizedir. Bizim milletimize, çocuklarınızı bütün maddi ve manevi yangınlardan koruyarak güzel bir hayat inşa edin diye mesaj bırakarak gidiyorlar ahirete. Üçüncü mesajları burada bulunan ve bulunmayan bütün insanlaradır. Dünya hayatı fanidir, fani olan dünya hayatıdır, baki olan yüce Rabbimizdir. Dünya hayatı, baki olan dünyada yaptığımız güzel işlerdir, bu kubbede bıraktığımız hoş bir sadadır.

Yüce rabbimiz milletimize hiçbir zaman bu tür acılar yaşatmasın".

Konuşmaların ardından İl Müftüsü İsmail Canpolat hayatını kaybedenlerin tek tek cenaze namazını kıldırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 12:02:13
Güncelleme :11 Şubat 2008 Pazartesi 13:33:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mazlum gurbuz IP: 88.249.63.xxx Tarih : 20.11.2008 10:24:00

selamlar dılerım sızlere allah sızlere re ve bızlere vardımcınız olsun allah ooo evlat ları vuran kışi gozu kör olsun rabbım ben sana bu dıledım sende ıletttt yuce rabbıme


gül IP: 84.59.204.xxx Tarih : 3.12.2008 21:17:15

off ya nekadar aci o evden cikan dumanlar en cok üzüldüm sey kaplan ailesi benim döktüm o göz yaslar allah birdaha böyle vermez herkerkesi korur amin ! o kücük bebek camdan atilan da cok tatliydi karanfil ve dilara onlari coook seviyorum ins. Cennete kavusurlar amin