5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İlk özel demiryolu Antep'te

Gaziantep Serbest Bölgesi'nde kurulan Türkiye'nin ilk serbest bölge özel demiryolunda, tren seferleri başladı. Serbest bölge içinden geçen bin 600 metrelik tren hattı Başpınar istasyonuna kadar uzanıyor.

Gaziantep Serbest Bölgesi tren hattını kullanan ilk şirket olan Şölen Çikolata, Malezya'dan aldığı 210 ton kakao tozunu Mersin Limanından demiryolu ile Gaziantep Serbest Bölgesine taşıdı. Şölen Çikolata, Ukrayna'dan gelen 150 ton süt tozunu da demiryolu ile serbest bölgeye indirecek.

Gaziantep Serbest Bölgesi (GASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özmen, yaptığı açıklamada, serbest bölge içinden geçen bin 600 metrelik tren hattının Başpınar istasyonuna kadar uzandığını ifade ederek, Devlet Demiryolları vagonlarına yüklenen ürünlerin hiçbir indir bindir olmadan taşındığını söyledi. Serbest bölge demiryolundan ilk taşımayı Şölen Çikolatanın yaptığına işaret eden Özmen, “Birçok firmadan da talep alıyoruz” dedi.

Türkiye'nin gündeminde daha çok karayolu ulaşımının yer aldığını, ancak karayolu taşımacılığının ise daha pahalı ve daha zor olduğunu belirten Özmen, tüm dünyanın demiryolunu tercih ettiğini ifade etti.

Suriye ve Irak'a çok ciddi ölçüde mal gönderdiklerini vurgulayan Özmen, şöyle devam etti: “Gaziantep'ten Zaho'ya nakliye ücreti tonda 90 doları buldu. Bunun sebebi, yolun uzaklığı değil oraya varana kadar karşılaşılan güçlükler. Kapıda bir tıkanma söz konusu. Irak'a olan komşuluk avantajımızı, navlundaki zorluğumuz dezavantaja çeviriyor. Bunun orta ve uzun vadede bize zararı olacaktır. Rekabet şansımız fiyatlarda her gün azalıyor. Çok yakın mesafede olabiliriz, ama pahalıya gönderiyoruz. Bununla ilgili en önemli ulaşım aracı da demiryolu. Yakın zamanda Irak'taki ağı iyileştirdiğimizde, demiryolu, hem Türkiye'nin navlun fiyatlarını düşürecektir hem de ticaretimizi artıracaktır.”
Gaziantep'in tren yollarının kavşağında bulunduğuna dikkat çeken Özmen, Serbest Bölge demiryolu sayesinde ürünlerin hem daha ucuz, hızlı ve güvenli şekilde bütün dünyaya gönderilebileceğini hem de sanayicinin yurtdışından getirdiği ürünlerini Başpınar istasyonundan serbest bölgeye taşıyabileceğini bildirdi. Özmen, demiryolu ile sanayiciye rekabet avantajı kazandırdıklarını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2006 Perşembe 14:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?