5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İtalyan Büyükelçi Antep'te

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Papa II Jean Paul'e 1981'de suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın tekrar hapse girmesinin hayırlı olduğunu söyledi. Marsili, Hz. Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin de ifade ve dinsel hassasiyet sınırlarının zorlaması olduğunu belirtti.

Büyükelçi Marsili başkanlığındaki bir heyet, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret etti. Marsili, burada bir gazetecinin, Mehmet Ali Ağca'nın tekrar hapse girmesiyle ilgili sorusu üzerine, "Mehmet Ali Ağca konusu söz konusu olduğunda, İtalya'da işlenmiş bir suçla ilgili İtalya'da yatması gereken hapis süresini yatmıştı. Ve Türk adaletiyle halledilmesi gereken bir hesabı vardı. Ve anladığım kadarıyla da hesaplar tekrar yapıldığında, hapse tekrar dönüp geriye kalan cezasını ödemesi söz konusu oldu. Bu da sanırım herkes için hayırlı bir şey oldu" dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Avrupa'da bazı gazetelerde Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin din hassasiyet sınırlandırılmasının zorlanması olduğunu ifade eden Marsili, şunları kaydetti:

"Danimarka basınında çıkıp, sonra da çeşitli basın organlarının da kendilerinin kullandığı bazı karikatürlerden haberdarım. Tabii bir karikatürde bir şeylerin konu edilmesinin sınırı ve diğer tarafta da dinsel bazı hassasiyetlere saldırı sınırı, aslında hassas bir nokta, çok ince bir çizgi. Ben her halükarda dinsel konularda karikatürlerin yapılmamasından yanayım."

Büyükelçi Carlo Marsili, Türkiye ile ilgili ekonomik ilişkilere de değinerek, son iki yılda Türkiye'de en çok yatırım yapan ülke olduklarını kaydetti.

Marsili, "2005 yılı İtalya-Türkiye ticaret hacmi 13.4 milyar dolardır. Dolayısıyla bir önceki yılla kıyaslandığı takdirde yüzde 15'lik bir artış söz konusudur. Türkiye ve İtalya çok önemli partnerlerdir. Son 2 senede İtalya'nın Türkiye'ye en çok yatırım ülke olduğunu söyleyebiliriz. Bir sene öncesine kadar İtalyan yatırımcıların odaklandığı bölgeler İstanbul ve Ege bölgesiydi. Dış Ticaret Bakanımızı Gaziantep'e getirdiğimizde, ticareti, diğer sanayi potansiyeli olan bölgelere çekmekti. Gaziantep yatırım için öncelikli iller arasında ilk sırada yer alıyor. Tekstil ve tarım sektörleri öncelikli yatırım programımız içinde olmasına rağmen Gaziantep'te öne çıkan başka sektörlerde var. Bunları da İtalyan yatırımcılara tanıtma fırsatı bulduk. İtalya için Gaziantep çok önemli bir şehir. Sanayi için önde bir şehir. Mümkün olduğu kadar İtalyan işadamlarına Gaziantep'in tanıtımını yaparak, buraya yatırım yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Gaziantep Valisi Süleyman kamçı ise son yıllarda İtalya ile Gaziantep arasında ticari ve ekonomik işbirliğinde bir canlanmanın olduğunu ve bu bölgede yapılan ihracatta İtalya'nın ikinci sırada yer aldığını belirterek, işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

İtalya Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'nin başkanlığındaki heyette, Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Andrea Caneparı, İtalya İzmir Konsolosu Michele Tomması, İstanbul Ticaret Ofisi Müdürü Roberto Luongo, Ankara İtalyan Kültür Enstitüsü Müdürü Angela Langıangu ve İkinci Katip Simona De Martıno yer aldı.

İtalyan Heyetin Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odasına ziyaretlerde bulunarak, işbirliği ve yatırım imkanları konusunda görüş alışverişinde bulunacağı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 13:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?