4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Köy korucularına yeşil kart

Yasama ve yürürlük dahil 3 maddeden oluşan yasa tasarısına göre, Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak, hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayan geçici köy korucularıyla bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocuklarının muayene tetkik ve tedavileri yeşil kartla yapılacak.

Bu uygulamada Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanunda öngörülen şartlara bakılmayacak. Köy korucularının bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocuklarının tespitinde 657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen esaslar uygulanacak.Tasarının gerekçesinde "Geçici köy korucuları bağımsız çalışanlar olduklarından Bağ-Kur'la irtibatlandırılacak sosyal güvence altına alınmaları sağlanamamaktadır.

Ayrıca geçici köy korucularının daha önce hiçbir sosyal güvenlik kurumuyla ilişkilendirilmiş olmamaları nedeniyle, Emekli Sandığı, SSK gibi kurumlarla irtibatlandırılarak sağlık ve tedavi güvencesine kavuşturulmaları da uygun görülmemektedir. Emekli Sandığı'nın 2003 yılı itibarıyla yapılan tespitlerine göre geçici köy korucularının bakmakla yükümlü oldukları kişiler dahil yıllık bazda sağlık giderlerinin yaklaşık 275 milyon YTL olacağı öngörülmüştür" denildi. Yasa tasarısı yeni yasama döneminde ilgili komisyonlarda ele alınıp ardından Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

Davut Uçar / Kenthaber / G.Antep
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 11:49:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?