3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Medyaya 'AB' semineri

Gaziantep Ticaret Odası AB Bilgi Bürosu tarafından, 'Medya-Avrupa Birliği Bilgilendirme Semineri' düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye-AB Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Haluk Günuğur, entegrasyon sürecinde başarıya ulaşmak için öncelikli olarak ekonomik altyapının gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Günuğur, AB entegrasyon sürecinde ilk yılları anlatırken, ekonomik olarak kömür çelikle başlayan bu entegrasyon sürecinin savunma boyutunun ve politik yapısının bir araya getirilmesi için bir girişimin ortaya çıktığını söyledi.

Günuğur, 1954'lerde Avrupa Savunma Topluluğu adı verilen bir anlaşmanın daha imzalandığını belirterek, şunları söyledi:

"Deva"Avrupa'daki diğer 5 ülkenin parlamentosunda kabul edilen belge, Fransız parlamentosunda veto edildi. Almanya'nın yeniden silahlanmasına yol açacak Avrupa Savunma Topluluğu'nun veto edilmesi ortaya çıktı. Bir düş kırıklığı bu noktada belirdi. Ama bu düş kırıklığından sonra Avrupa bir gerçeği anladı, entegrasyona giden yol ekonomik altyapıdan geçer... Entegrasyon sürecinde ekonomik altyapıları siz entegre etmediyseniz, siyaset, savunma, politika gibi üstyapı kuruluşlarını entegre edemezsiniz."

Günuğur, Avrupa'nın bu süreçte yeni anlaşmalar hazırladığını ve ekonomik altyapıyı oluşturmaya başladığını söyledi. Türk vatandaşlarının, Türkiye'nin AB'ye girişinin ardından herkesin her ülkede çalışabileceği ve bu konuda herhangi bir zorlukla karşılaşmayacağını düşündüğünü, ancak bu düşüncenin yanlış olduğunu belirten Günuğur, resmi prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından Avrupa vatandaşı olarak ihtiyaç duyulan ülkelerde çalışılabileceğini kaydetti. Seminer sonunda katılımcı medya mensuplarına sertifika verildi

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 14:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?