4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Trikoya çağ atlatacak

Gaziantepli ilkokul mezunu sanayici Mennan Aksoy, 3 yıllık AR-GE çalışması sonunda bir ilki gerçekleştirerek, polipropilen (sentetik) triko ipliği yapan makineyi icat etti. 6 aydır Brezilya'da test edilen makinenin triko sektörüne çağ atlatacağı belirtildi.

26 yıldır Gaziantep Örnek Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Özçelik Tekstil Makineleri A.Ş., dünyada bir ilki gerçekleştirerek, sentetik triko ipliği üreten makineyi icat etti. Mennan Aksoy ile ortakları Cahit Özçelik ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Azrail Uskaner'in 3 yıllık AR-GE çalışması sonucunda yaptığı makine, triko sektöründe dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.

6 ay önce tamamlanan sentetik triko ipliği makinesinin Brezilya'da yapılan denemelerinden olumlu sonuçlar alındı. 550 bin Euro bedelle satışa sunulan makinenin, triko sektörünü 12 ay üreten bir sektör haline getireceği belirtildi.

Teknoloji alanında birçok ödüle sahip olan Aksoy, makineyi 3 yıllık çalışma sonucunda ürettiklerini ifade ederek, "6 aydır Brezilya'da denemeleri yapılıyor. Brezilya'da yaz-kış kazak giyildiğinden dolayı denemeler için en ideal yer olarak gördük. Polipropilen triko ipliği, normal iplikten daha sağlıklı. Yazın serin, kışın sıcak tutacak bir iplik. Böylece triko sektörü yılın 12 ayı üretim yapabilecek. Dünyada ilk defa böyle bir makine ürettik" dedi.

Dünyanın çeşitli fuarlarına teknoloji hırsızlığı yaptığı iddiasıyla kabul edilmeyen, Türkiye'de ise çok sayıda ödül alan ve "Mennan Usta" olarak tanınan Mennan Aksoy, yeni makinenin triko sektörüne çağ atlatacağını söyledi. Dünya devleriyle yarışan bir firma olduklarını kaydeden Mennan Aksoy, bu alanda dünyanın ilk 5 firması arasında yer aldıklarını vurguladı.

Ürettikleri makineleri iç piyasada satmakta kredi sisteminden dolayı zorluklar yaşadıklarını belirten Mennan Aksoy, "Bizim ürettiğimiz makineler, yurt dışından 2-3 misli fiyatla Türkiye'ye satılıyor. Aynı kalitede bizim ürettiğimiz makineleri maalesef kendi üreticilerimize satamıyoruz. Bunun nedeni ise kredi sistemindeki yanlışlıktır. AR-GE'ye destek veren devlet, kredi sistemiyle bizim önümüzü tıkamaktır. Kredi sisteminde yapılacak değişiklik sayesinde milyonlarca doların yurt dışına gitmesinin önü alınacaktır" diye konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de, Mennan Aksoy'un sadece Türkiye'de değil, dünyada da çeşitli başarılara imza attığını belirterek, "Mennan Usta, yeni makinesiyle başarı öykülerine bir yenisini ekledi. Türkiye'nin ve Gaziantep'in tanıtımında da önemli etkisi olan bu başarıları destekliyoruz. Polipropilen triko ipliği makinesi de dünyada ilk kez Mennan Usta tarafından yapıldı. Bu başarıdan ancak gurur duyulur. Makine imalat sanayiinin ve Mennan Usta gibi değerlerin desteklenmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 15:46:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?