3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Katori taşıyla imar

Midyat Kaymakamlığı, tarihi yapının korunması ve canlanması sağlamak amacıyla taş işçiliğinin oya gibi işlendiği 'Katori' taşıyla ilçe mimarisini canlandırmak için çalışma başlattı.

Bu çalışmalar çerçevesinde ilk olarak kaymakamlık lojmanı ve hükümet konağının ihata duvarı "Katori" taşıyla kaplandı, okullar için taş işlemeli kapılar ve Atatürk anıtları inşa ettirildi. Şehrin mimarisini canlandırmaya yönelik çalışmalara devam edilirken; farklı toplum, kültür, din ve yaşam biçimlerine beşiklik etmiş ilçeye turist akını olması bekleniyor.

Kaymakam Mustafa Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Midyat'ın tarihi mirasını korumaya çalıştıklarına işaret etti. Yılmaz, “Yaşam mekânları, diğer ismiyle konutlar, insanların günlük hayatını yaşadığı yerler; sosyo-kültürel değerlerini dışa vuran bir özelliğe sahiptirler. Kendine has özellikleri bulunan Midyat evleri, sevginin, hoşgörünün ve kardeşlik duygularının taşlara işlendiği özgün bir mimariye sahiptir. Midyat'a özgü "Katori" taşından yapılmış olan bu yapılar ilçenin görünümü için hayati öneme sahiptir. Bizler bu çalışmayla yapılarımızı, binalarımızı, tarihle bütünleştireceğiz.” dedi.
Mehmet Halis İş-Kenthaber/Mardin
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2006 Salı 09:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?