8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Mardin'e restorasyon müjdesi

Mardin'de Artuklular döneminden kalma 650 yıllık Kasımiye Medresesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi.

Açık hava müzesi görünümündeki 7 bin yıllık tarihi dokusu ile dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra UNESCO tarafından üçüncü tarihi ve mimari sit kenti ilan edilen Mardin'de, yüzyıllardır hizmet veren tarihi mekanların restorasyonu bir bir yapılıyor. Yakında açılması planlanan tarihi Kasımiye Medresesi'nin aktif olarak hizmet vermesi için Mardin Valiliği bir dizi çalışma başlatacak. 2002 yılında Mardin eski Valisi Temel Koçaklar'ın başlattığı restorasyon çalışmalarına hayırsever vatandaşlar ile iş adamları destek verirken Kültür ve Turizm Bakanlığı da bir çok tarihi eserin restorasyonunu üstlendi.

Mardin il merkezinde bulunan Zinciriye Medresesi ve Hamidiye Camisi başta olmak üzere, 10'a yıkan binanın restorasyon çalışmaları devam ederken, Latifiye, Şehidiye, Melik Mahmut, Sti Radviye camileri ile Deyrul-Zafaran Manastırı ve Mort Şimune Kilisesi gibi tarihi mekanların restorasyonları ise hayırsever iş adamları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı.

Mardin'de son olarak, şehir merkezinde bulunan 650 yıllık Kasımiye Medresesi'nin giriş kapısı ile avlusunun restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandı. Medresesin çevre düzenlemesini ise Mardin Valiliği yapacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaattin Aydın, Mardin'in çok sayıda saklı kalmış değeri barındırdığını belirterek, önemli bir tarihsel değeri daha Mardin'e kazandırdıklarını söyledi.

MARDİN'İN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATACAKLAR

Mardin'de tarihi mekanların restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın, "Restorasyon çalışmaları, aslına uygun olarak yapıldığından, yeni bir uygarlığın tekrar dirilmesi anlamına geliyor. Restorasyon çalışmalarını üstlenmek, gönül işidir. Hayırsever iş adamlarımız bu konuda yanımızda oldu. Mardinli vatandaşlarımız, tarihi yapıları daha iyi sahiplenmeye başladı. Bu durum, bizim için sevindiricidir. Birkaç yıl sonra Mardin, kötü yapılaşmalardan tamamen kurtulacak.

Yaklaşık yedi bin yıllık tarihe sahip, dinlerin, dillerin ve kültürlerin harmanlandığı güzel Mardin'de aslına uygun olarak restorasyonu devam eden tarihi mekanların bitirilmesi ile Mardinimizin güzelliğine güzellik katılacak ve Mardin'in, UNESCO'nun kültürel miras listesine girmesine biraz daha yaklaşmış olunacak" dedi.

Mardin'in inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Aydın, "İnancın şiiri, Anadolu uygarlıklarının merkezi olarak tanımladığımız Mardin, doğal güzelliklerle tarihi sergileyen, eşsiz zenginliklere ve zengin kültürel varlıklara sahip olan bir kentimizdir. Tarihin bize emaneti olan Mardin, sahip olduğu kültürel değerleri ve günümüze kadar taşınan yüreklerdeki engin sevgi, hoşgörü ve sevecenliğin doruk noktaya ulaştığı farklı kültürleri ve dinleri içinde harmanlamış, yoğurmuş, açık
hava müzesi görünümü ile dünyada sayılı üç sit kentten birisidir. Gökyüzüne komşu olan Mardin, tarihi İpek Yolu ve uygarlıkların beşiği olarak bilinen verimli Mezopotamya Ovası üzerine kurulmuş efsane bir kenttir. Tarihin tanığı veya yaşayan tarih Mardin, binlerce yıl öncesine dayanan tarihin akışı içerisinde, insanlığın kültür mirası olan çok zengin bir mozaiktir. Bu mozaiği gün ışığına çıkaran herkese Mardin halkı adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kendileri için restorasyonun erken değil, aslına uygun bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medresenin restorasyon çalışmaları için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı medresenin restorasyonu için bir milyon 200 bin YTL harcadı. Mardin, gerçekten açık hava müzesi görümündeki tarihi dokusu ile dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra 3. tarihi ve mimari sit kenti. Medresenin tarihi dokusu karşısında hayran kalmamak mümkün değil. Restorasyon çalışmaları, medresenin esası bozulmasın diye sabırla yapıldı. Restorasyon işi, normal bir inşaat gibi değil."

600 YILLIK EFSANE

Mardin'in en çok ziyaret edilen tarihi mekanlarından biri olan Kasımiye Medresesi'yle ilgili kulaktan kulağa aktarılan 600 yıllık efsaneye göre Kasım Sultan, başı bu medresede Timur tarafından kesilerek öldürülür. Kasım'ın kız kardeşi, ağabeyinin kanının yerde kalmaması için yerdeki kanı sildiği başörtüsünü savurur ve kanlar medresenin eyvan kısmının duvarlarına sıçrar.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 13:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?