3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

'Tarihe karşı sorumluluk'

Tarihi Latifiye Camii'nin restoresini üstlenen hayırsever işadamına, Mardin Valisi tarafından takdir belgesi verildi.

700 yıllık tarihi Latifiye Camii ve Külliyesi'nin restorasyonunu üstlenen ve 1 yıldan beri restorasyon çalışmalarını yerinde takip eden Mardinli işadamı Münir Çağlar'a Vali Temel Koçaklar, cami avlusunda düzenlenen sade bir törenle takdirname belgesi verdi. Vali Koçaklar, İstanbul'da deri ve ayakkabı işiyle uğraşan Mardinli işadamı Münir Çağlar'a yıkılmaya yüz tutmuş 700 yıllık Latifiye Camii ve Külliyesi'ni aslına uygun olarak restore etmesinden dolayı Mardin'in kültür ve inanç turizmine olan katkıları nedeniyle teşekkür ederek takdirname belgesi verdi.

Restorasyon çalışmaları devam eden cami ve külliye, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. İç ibadet kısmı tamamlanan cami ve medresenin çevre düzenleme çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor.

Vali Temel Koçaklar, cami avlusunda düzenlenen ve Süryani Ortodoksların Mardin'deki Ruhani Lideri Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Papazı Gabriyel Akyüz ve İl Müftüsü Celal Yıldız'ın ve üst düzey il yöneticilerinin katıldığı bir törenle, Münir Çağlar'a takdir belgesi verdi.

İl Müftüsü Celal Yıldız, hayırsever işadamının yıkılmaya yüz tutmuş camiyi yeniden ibadete dönüştürdüğünü belirterek, minnet duygularını dile getirdi. Vali Koçaklar ise, 13. yüzyıldan kalan cami ve medreseyi, yılların birikmiş yorgunluğundan ve yıpranmışlığından kurtaran Münir Çağlar'a teşekkür etti.

Devlet olarak başlattıkları restorasyon düşüncesine ve çalışmalarına vatandaşların ve hayırsever işadamlarının sahip çıkmasını ve sürdürmesini çok anlamlı ve önemli bulduğunu ifade eden Vali Koçaklar, "Ortak kültürlerimizin ve değerlerimizin korunması, bu alanda güçlerin ve enerjilerin birleştirilmesi, daha güzel gelişmelere tanık olacağımızın belirtisidir. Yapılanlar tarihimize karşı bir sorumluluktur.

Geçen hafta, restore edilen Mort Şmuni'de tören düzenledik, bugün Latifiye Camii ve Medresesi'nin restorasyon çalışmalarına tanık olduk. Ezan sesinin, çan sesini selamladığı bu hoşgörü ortamından dünyaya barış, huzur ve kardeşlik mesajlarının en güzelini veriyoruz. Çağlar Ailesi'ne Münir Çağlar'ın şahsında teşekkür ediyorum" dedi.

İş adamı Münir Çağlar, bu yıl içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ödül aldığını, ancak burada aldığı takdir ödülünün yaşamında ayrı bir anlam taşıdığını ifade ederek, "Bu takdir belgesinin yaşamımda ayrı bir yeri olacak. Bu duyguları yaşadığım için çok mutluyum" diye konuştu.

Törene, C. Başsavcısı Mustafa Celal Ertük, Adli Yargı Komisyon Başkanı Halit Uysal, Emniyet İl Müdürü İsmet Taşhan, Kültür ve Turizm Müdürü Muhlis Hamidi, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşı, hayırsever iş adamı Yalçın Atilla, İbrahim Nayır, Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ve çok sayıda davetli katıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2005 Cuma 22:58:50
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 14:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
evren IP: 85.98.156.xxx Tarih : 22.10.2005 12:09:14
Zaten valinin kayda değer bi çalısması yok ancak bişey yapana takdir belgesi verir.