3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Suriye'li yazardan Mardin kitabı

Tarihi ve mimari dokusuyla kültür ve inanç turizminin önemli merkezleri arasına giren Mardin, uluslararası alanda kitaplara konu olmaya devam ediyor.

Mardin doğumlu Sabah Kasım isimli Suriyeli yazar, Mardin ile ilgili araştırdığı 169 kitaptan derlediği bilgileri kitaplaştırarak Arapça olarak yayına hazır hale getirdi. Mardin Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği yöneticisi Mehmet Fidan, 300 sayfalık büyük boy kitap halinde yayına hazırladığı kitabın içeriği hakkında bilgi almak için Suriyeli yazarla dernek binasında görüştü. Mardin'in tarihi yapısıyla dünyada Venedik ve Kudüs'ten sonra açık hava müzesi görünümündeki üçüncü kent olduğunu belirten Fidan, Mardin'in son yıllarda yaptığı tanıtım atağıyla dünya gündemine yerleştiğini söyledi. Mardin'in Mayıs ayında yapılacak olan Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu ile dünyanın her yerinden yabancı yazar ve araştırmacıların araştırma konusu olduğuna dikkat çeken Fidan, "Mardin'in artık tanıtım sorunu kalmamıştır. Mardin, artık kendini dünyaya tanıtmış bir şehirdir. Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar Mardin'e gelerek inceleme yapıyor. Bizim bundan sonra izleyeceğimiz süreç Mardin'de var olan tarihi bilgileri gün ışığına çıkarmakla birlikte Mardin'e gelen ziyaretçileri memnun bir şekilde uğurlamak olacak" dedi.

Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği Yöneticisi Mehmet Fidan tarafından kendisine verilen Mardin plaketinden dolayı teşekkür eden Suriyeli yazar Sabah Kasım, doğduğu ve küçüklüğünü yaşadığı kenti, ayrıldıktan sonra bir türlü unutamadığını ve özlemini Mardin ile ilgili kitapları araştırarak giderdiğini söyledi. Hazırladığı kitabını, Mardin konulu 169 kitaptan derlediği ve kendi araştırmaları sonucu elde ettiği bilgiler ışığında hazırladığını anlatan Kasım, "Doğup büyüdüğüm şehre olan vefa borcumu ödemek için bu kitabı hazırladım. Ailemin Suriye'ye taşınmasıyla Suriye'de büyüdüm ama hiçbir zaman içimden Mardin sevgisini içimden atamadım. Bir arkeolog ve mimar olarak Mardin'e her geldiğimde tarihi mekanları kendi imkanlarımla araştırdım. İnsanlar arasında unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerini ortaya çıkararak bunların tekrar yaşanılması için çaba sarf edeceğim" diye konuştu.

Kitabında Mardin ile ilgili bugüne kadar kamuoyuna yansımamış ilginç gelenek ve görenekleri ortaya çıkardığını söyleyen Kasım, şunları söyledi:

"Mardin'de ölümle birlikte taziye ziyaretlerindeki gelenek ve göreneklerimiz, Afrika ülkelerinden Tunus ile birebir aynı. Mardin'e her gelişimde bir geleneğini keşfediyorum. 12 bin yıllık zengin kültürüyle Mardin'de hemen hemen bütün ülkelerin örf ve adetleriyle karşılaşmak mümkün. Mardin, gerçekten hoşgörü şehri. Sokaklarında ezan ve çan sesi birbirine karışıyor. Burada yıllardan beri birbirinden ayrı etnik, dil ve dinlere mensup insanlar birarada kardeşlik, barış ve hoşgörü içinde yaşıyor. Bu şartlarda her türlü dış mihrakların kışkırtmasına rağmen bozulamayan hoşgörü ortamı, birçok inceleme ve araştırmaya konu olabilir. Benim kitabım da bu konuları içeriyor. Şu anda Arapça yayına hazır durumda, ileriki günlerde yayına vereceğim. Türkçe olarak da herhangi bir teklif geldiği takdirde tercümesini yaparak hemen yayına verebilirim. Bu konuda herkesin desteğini bekliyorum".

 

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 16:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet Canak IP: 85.98.38.xxx Tarih : 2.02.2006 22:02:38
Elbette ki sayın sabah kasım ın bu kitabını türkce ye cevirip okumalıyız. Eminim icinde yasayıp ta gozumuzden kacan bir cok ayrıntıyı yakalamıstır. Mardin nin tanıtımında mugla ya tayin olan valimiz M.Temel Kocaklar ın büyük katkıları olmustur. Umarım yeni gelen valimizde bu hasasiyeti gösterirler. Aracılıgınızla sayın Sabah Kasım a teskkür ü bir borç bilirim. Saygılarımla