30
Nisan
2024
Salı
SİYASET

Başbakan Erdoğan Kayseri'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP hükümeti olarak geride kalan 3.5 senede Türkiye için büyük işler yaptıklarını belirterek, "İş bilenin, kılıç kuşananın. 3.5 yılda Türkiye'ye sağladığımız artı katma değer 80 katrilyon. Bu parayı AKP iktidarı olarak ülkeye sağladık. Hortumculara kesilen paraları Türkiye'ye akıttık" dedi. 

AK Parti hükümetinin halkın efendisi değil, halkın hizmetkarı olduğu kaydeden Erdoğan, "Avrupa Birliği'ni insanımızın yaşam şartlarını yükseltecek bir proje olarak görüyoruz. Hiçbir zaman bizim onurumuzdan kimse ufak bir parçayı kopartamaz, bunu böyle bilin. Bugüne kadar da kimseye uşak olmadık ve bundan sonra da olmayacağız" dedi. 

Son haftalarda ekonomik verilerdeki yüzde 2-3'lük dalgalanmaların bazı kesimleri mutlu etmiş gözüktüğüne de dikkat çeken Başbakan, "Yere sağlam basıyoruz. Ekonomik programdan taviz yok" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, genel seçimlerin de, 2007 sonbaharında yapılacağını bir kez daha yineledi. 

Partisince Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen Kayseri 2. Olağan Kongresi'ne katılan Başbakan Erdoğan, 2002 seçimleri öncesi Türkiye ile bu seçimler sonrası Türkiye'yi karşılaştırdı. 

Kongrelerin siyasi partilerin güç toplama, motivasyon ve yeni bir sürece hazırlanmak için ortaya koydukları etkinlik olduğunu belirten Başbakan, "Şu anda hızla il kongrelerini yapıyoruz. Bu hafta 60 civarında il kongresini bitirmiş oluyoruz. Temmuz ortasında da tüm il kongrelerimizi bitirmiş olacağız. Sonbaharda büyük kongremizi yapıyoruz. 2007 seçimlerine diri bir şekilde hazırlanacağız" dedi.
İl kongreleri için dolaştıkları her ilde halkın büyük teveccühünü gördüklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bu şunu gösteriyor. Türkiye dünya ülkeleri arasında olmanın farklı gururunu yaşıyor. Neredeydik nerelere geldik, zaman tünelinde biraz geriye gitmek istiyorum. 3 Kasım da nasıl bir Türkiye aldık, bugün nasıl bir Türkiye var. Seçimler öncesi sadece zorunlu tasarruf mevduatında biriken para 14,5 katrilyondu. Bu parayı işçiden memurdan kestiler, hangi siyasi iktidarlar kesti, bunun içinde ANAP, MHP, DSP, CHP, DYP vardı. Hepsinin de bunda nasibi var. Bu paraları niye aldılar, niye kestiler, birilerine yapacakları ödemeler vardı ya, hortumculara verecekleri para vardı ya, onun için kestiler. Bu parayı kaynağından kestiler. İşçi, memur, bunu kendi isteği ile vermediler. Size nema vereceğiz diye kestiler. Devlet vatandaşına borçlu olamaz dedik ve bu parayı ödeyelim dedik. Ödemeye başladık ve inşaallah 9 gün sonra 14.5 katrilyonluk borcun tamamını ödüyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin IMF'nin kurucu ortaklarından biri olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Biz bugüne kadar kimseye uşak olmadık olmayız. Biz, milletimizin onuru için mücedelemizi, bu ana kadar haysiyetli bir şekilde sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Dik durduk ama dikleşmedik, ölçümüz bu. Bu uşaklıkları başkaları yapmış olabilir ama AK Parti asla bu duruma düşmedi. Türkiye IMF'nin 29 kurucu ortağından biridir. Biz göreve geldiğimizde toplam alınan borç 23.4 milyar dolardı. Şu anda Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 11 milyar dolardır. Kim ödedi bu parayı AK Parti hükümeti ödedi. Nasıl ödedi, kaynak Türkiye, kaynak AK Parti. Hortumlar kesildi, hortumlar kesilince para nereye aktı, Türkiye'ye aktı, millete aktı. Şu ana kadar ödenmiş para IMF'e 13 milyar dolardır. Merkez Bankası'nın kasasındaki para 26 milyar dolardı. Bu Merkez Bankası'nın parası mıydı, hayır, bu brüt bir rakamdı. Yurt dışındaki işçilerimizin, bankaların bloke edilmiş parası vardı, şimdi bu rakam 60 milyar dolar. Nereden nereye geldik. 80 katrilyon 3.5 yılda katma değer olarak Türkiye bütçesinin üzerine konulmuştur. Önceki iktidarlar hep erittiler, bu iktidar her geçen gün daha iyiye gitti. Dedik ki biz bu ülkede halkımızın efendisi değiliz, halkımızın hizmetkarıyız dedik. Biz bu yola böyle çıktık. Halkımıza kömürü ulaştırdık, 3 yıldır bu devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu yine devam edecek. Aynı şekilde Türkiye'nin dört bir yanında ilköğretimde yavrularımız kitaplarını okullar açılırken sırasında buldu mu, buldu. Şimdi bir talep daha var. Liseli öğrenciler diyor ki Başbakanım biz paramızla bile kitabımızı bulamıyoruz. Oturduk Bakanlar Kurulu'nda bunun da kararını aldık. 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren liseliler de kitapları sıralarında ücretsiz olarak bulacaktır" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de okuma gönderilmeyen çocuk sayısını hızla aşağı çektiklerini ve okuma yazma bilme oranını ise yüzde 90'lara yükselttiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, hedeflerinin Türkiye'de herkesin okuma yazma bilmesi olduğunu kaydetti.
Sağlıkta yapılan atılımlardan da bahseden Başbakan, birleştirilemez denilen SSK hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneleri birleştirdiklerini belirterek, özel hastaneleri de SSK'lılara açtıklarını söyledi. 

Türkiye'de sosyal konut sıkıntısını da TOKİ konutları ile gidermeye çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, "Şuan yapımı devam eden 170 bin konutun 65 binini teslim ettik. Önümüzdeki yıl sonuna kadar 250 bin konutu hak sahiplerine teslim etmek istiyoruz. Bu en önemli sosyal projedir" dedi. 

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İş bilenin kılıç kuşananındır. Avrupa Birliği'ni, insanımızın yaşam şartlarını yükseltecek bir proje olarak görüyoruz. Hiçbir zaman bizim onurumuzdan kimse ufak bir parçayı kopartamaz, bunu böyle bilin. Ve biz nereye girersek girelim onurumuzla gireriz. Bir şeyler kopartmak için değil, katmak için gireriz. Ve biz bir dünya ülkesiyiz. Bunu unutmayalım. Tabi ki dünya ülkeleri ile iletişim içerisinde olacai bunu kendi isteği iğız. Geldik dünyayı dolaşmaya başladık, eğer bugün Türkiye'nin ihracatı 80 milyar dolarlarda dolaşıyorsa, bu görüşmelerin, bu atmosferin katkısındandır. Göreve geldiğimizde 36 milyar ihracat vardı. Türkiye'nin ihracatı şimdi 80 milyar dolara çıkmaktadır. Devlet eskiden yüzde 69 faizle borçlanıyordu, biz yüzde 17 ile borçlanıyoruz. Ekonomide yüzde 2-3 lük dalganlanmalar bazılarını mutlu ediyor gözükse de, merak etmeyin ekonomi programız evellallah yerini bulacak. Yere sağlam basıyoruz, hortumculara yer yok. Ekonomi programımızdan, mali disiplinden taviz yok, bunu böyle bilelim". 

Konuşmasının sonunda genel seçimlerin 2007 sonbaharında olacağını bir kez daha yenileyen Başbakan Erdoğan, salondakilere şarkıdan alıntı olan "beraber yürüdük biz bu yollarda" andlarını bütün partililere hep bir ağızdan söyleterek, sözlerini tamamladı. Konuşma sonrası AK Parti Kayseri İl Başkanı Mahmut Cabat, günün önemine ilişkin Başbakan Erdoğan'a pastırma, sucuk ve Bünyan halısı hediye etti.
Kongrede, Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile çok sayıda milletvekili de eşlik etti.
.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2006 Pazar 17:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?