3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

'Kalıcı çözüm olmadan Rum kesimini tanımayız'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm bulunana kadar Rum Kesimi'ni tanımalarının mümkün olmadığını söyledi.

Kayseri'de gazetecilerin Kıbrıs konusundaki sorularını cevaplayan Bakan Gül, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm olana kadar Rum Kesimi'ni tanımalarının mümkün olmadığını, eğer Rum Kesimi'ni tanımaları durumunda, adadaki Türkler'i tanımıyor anlamına çıkacağını söyledi.

Bakan Gül, "Yani Papadapulos'un Türkleri temsil ettiğine kim inanır. Böyle bir iddiada kim bulunabilir. Buna Avrupalı da inanmıyor. Adada 1974'den beri yeşil hat var aramızda. Adada çözümün iki yolu var. Birinci yol BM önderliğinde çözüm bulunur. Yani ada birleştirilir. İkinci yol KKTC giderek pekişerek yoluna devam eder. Türkiye sonuna kadar kardeşlerinin arkasında olur. Güvenlik, ekonomik olarak arkasında olur. Manevi olarak da arkasında olacaktır. Bunu bütün dünya, AB de biliyor. Bunun Rumlar da biliyor. O bakımdan en iyi şey çözüm bulmak. Çözüm bulunduktan sonra Birleşmiş Kıbrıs, AB içerisinde ayrı bir işbirliği bölgesi olur.

AB içerisinde Kuzey Avrupa Ülkeleri, Batı Avrupa Ülkeleri gibi. Birleşmiş Kıbrıs, AB içerisinde ayrı bir işbirliği bölgesi olur. Birbirlerini çok iyi bilir. Geçmişten gelen küçük ortak yanlar vardır. Dolayısıyla ortak yanlar ortaya çıkartılır. Ama eğer hayır, ben gerçeklere aykırı davranacağım denilirse, o zaman adada bölünmüşlük giderek pekişecek, KKTC güvenli şekilde yoluna devam eder" dedi.

Kıbrıs konusuna kısa süre içerisinde yeni bir inisiyatifin alınacağını tahmin ettiklerini de kaydeden Bakan Gül, "Zaten dünya böyle bakıp duramaz. Muhakkak bir şeyler yapılması gerekir. AB zaten yeterince Kıbrıs'ı kendisine baş ağrısı almış vaziyette. O da bundan kurtulmak ister. Bizler, özellikle üzerimizi düşeni yaptıktan sonra, başkaları, onlar da üzerine düşeni yapmazsa, KKTC güvenlik bir şekilde yoluna devam etmeye çalışacak ve bizlerde sonuna kadar arkalarında olacağız" diye

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 16:41:12
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 15:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?