3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Kentte Olli Rehn sevinci

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in, sanayi şehri Kayseri'ye gelecek olması, sivil toplum kuruluşlarını heyecanlandırdı. Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, "Olli Rehn'in Türkiye'de, Türkiye'nin iki büyük şehrini ziyaret edecek olması bizi sevindirdi" dedi.

KTO Toplantı Salonu'nda basın açıklaması yapan KTO Başkanı Hasan Ali Kilci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in ziyaret programına Ankara'dan sonra Kayseri'yi de almasının kendileri için sevindirici bir olay olduğunu belirtti. AB diplomatlarının daha önceki dönemlerde Türkiye ziyaretlerinde Diyarbakır ilini seçmesi dikkat çekerken, Olli Rehn'in Türkiye'nin hızlı gelişen kenti Kayseri'yi seçmesi sevindirici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Olli Rehn'in Türkiye temasları çerçevesinde yarın Ankara'dan yola çıkarak Kayseri'ye geleceğini vurgulayan Kilci, Rehn'in Türkiye'nin "yumuşak karnı" Diyarbakır yerine "model şehir" Kayseri'yi ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'nin 3 Ekim'de imzaladığı çerçeve belgesini de değerlendiren Kilci, "Türk insanı AB'nin normları olarak bilinen demokrasi, haklar eşitliği, kaliteli yaşam şartlarının hepsine layıktır. Onun için 3 Ekim'i bir milat olarak tanımlayabiliriz. Bu süreçte hükümetimiz ve Odalar Birliği çok çalıştı. Müzakere sürecinde 35 maddelik şartlar listesi var. Bu maddeleri düzeltmeye çalışırken çok sıkıntı çekeceğiz. İnşallah bundan sonra da değerlerimizi kaybetmeden AB'ye gireriz" diye konuştu.

'Avrupalı Kayserilinin hayırseverliğine hayran'


Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da, Olli Rehn'in Türkiye ile görüşmelerde çok aktif rol oynayan ve Türkiye ve AB arasında ki münasebetlerde çok emeği geçen bir yönetici olduğunu, bu yüzden Kayseri'yi kendisine en iyi şekilde anlatacaklarını söyledi.

Kayseri'nin Türkiye'yi temsil etme bakımından örnek bir il olduğunu belirten Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, "Kayseri bir yandan sanayi şehri diğer taraftan ise devlet desteği almadan kendini kuran bir şehirdir. Kayseri'de insanların muhafazakarlığı yanında, çok ilerici ve ekonomik bir dünya görüşü var. Sanayileşme yönünden diğer illere göre çok öne çıkmış bir kent. Tabi tarih boyunca da ticaretin geçiş noktası olmuş. Kayseri her zaman çok önem arz etmiş. Çeşitli medeniyetler gelmiş geçmiş buradan ve bu gün de Türkiye'nin numune bölgesi. Kendi merkezinin yanı sıra çevre illere de destek sağlayan bir şehir olması nedeniyle AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn Kayseri'yi görmek isteyecekti. Bunu bekliyorduk zaten. Kayseri şehirleşme bakımından da çok üst seviyede bir merkez. Zannediyorum onlar için çok güzel bir gezi olacak" dedi.

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ziyaretinde, oda olarak Kayseri'yi en iyi şekilde anlatacaklarını ve rakamsal verilerle Kayseri'nin gelişmişliğini ortaya koyacaklarını belirten Başkan Mustafa Boydak, "Kayseri'ye işadamları ve fabrikaları yönünden de diyebileceğimiz bir söz yok. Yalnız çok dikkat çekici bir husus var. Kayseri'de Kayserili hemşehrilerimiz çok hayırsever bir yapıya sahip. Bu da zannediyorum Avrupalının çok ilgisini çekiyor. 'Yani bir insan neden kendi mal varlığını insanların hizmetine sunabilir? Bu anlayış bu gönül bolluğu nereden geliyor?' Bu çok merak ediliyor herhalde. Bunları da bize her zaman gelen yabancı konuklar soruyor. Kayseri Türkiye'de bu konuya da örnek bir memlekettir. Hayırseverlik konusunda, sadeye Kayseri'ye yapılan yatırımlar değil, bizim Türkiye'ye mal olmuş çok büyük işadamlarımız var ve hepsi de hayırsever. Bunları da özellikle Avrupa'dan ve diğer ülkelerden gelen konuklar soruyor bize. Biz de dilimiz döndüğünce anlatıyoruz. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn'e de sanayi bölgemizi, gelişmişliğimizi, hayırseverliğimizi, yatırımlarımızı, kısacası Kayseri'mizi anlatacağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 17:05:56
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 15:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?