2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Dericiye AB'den 94 bin Euro

Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Fahri Eker, Bor İlçesi'ndeki dericilik sektörünün Türkiye'den önce AB'ye girdiğini ifade ederek, yok olma noktasındaki deri sektörünün tekrar ayağa kalkması için AB'den 94 bin Euro hibe aldıklarını söyledi.

Eker, Niğde'nin Bor İlçesi'nde bir zamanların altın mesleği arasında yer alan, ancak gün geçtikçe yok olma noktasına gelen dericilik sektörünün tekrar ayağa kalkması ve hem il hem de ülke ekonomisine katkıda bulunması için eğitim projesi hazırladıklarını belirtti. Dericilik üzerine açılan 129 işletmeden bugün sadece 19 tanesinin faal ve ayakta olduğuna dikkat çeken Eker, ayakta duran işletmelerin de ancak kendilerine yetebilecek durumda olduklarını ifade etti.

NESOB olarak yok olmak üzere olan bu sektörün tekrar canlanması, ayağa kalkması için ve sırf bu nedenle kurulan Bor Deri OSB'nin hareketlenmesi için böyle bir projeyi hayata geçirme kararı aldıklarını belirten Eker, "Aktif işgücünü programları projesi hazırlayarak bunu AB'ye sunduk ve projemiz kabul gördü. Böylece ilimizdeki dericiliğin modernizasyonu ve geri dönüşümü projesini hayata geçirdik. 50 kişiye 6 ay boyunca toplam 672 saat eğitim vereceğiz. Projenin toplam bedeli 104 bin Euro. 10 bin Euro'yu biz karşılayacağız, kalan 94 bin Euro'yu AB karşılayacak ve tamamen hibe edilmiş olacak. Kurs bitiminde katılımcılarımızın tamamına sertifika vereceğiz. Kurslarımız 2 aşamadan oluşacak. İlk olarak derinin tanımı ve işlemesi konularında bilgi verilecek, 2. aşamada alacağımız deri işleme makinelerinde uygulamalı eğitim verilecek. Her katılımcımız günde 8 Euro kurs katılım ücreti alacak ve yine her kursiyere kaza sigortası yapılacak" dedi.

AB'nin üye veya üyelik sürecindeki ülkeler için maddi destek havuzları oluşturduğunu ve bunu en iyi şekilde kullanmak istediklerini dile getiren Eker, "AB, bize 8 milyon Euro'luk bir havuz oluşturdu. Hem esnaf olarak hem de ilimizin ve ülkemizin kalkınmasını isteyen bir vatandaş olarak bu paradan ne kadar fazla yararlanabiliriz ve nasıl yeni iş sahaları oluştururuz düşüncesi içerisindeyiz. Bu proje Niğde için ve özellikle dericilikte isim yapmış, ancak çökme noktasında olan Bor İlçesi için oldukça önemli bir projedir. Türkiye olarak AB'ye henüz girmedik, ancak hazırlayıp sunduğumuz ve kabul gören projemizle birlikte Bor'daki dericiliği AB'nin sektör portföyüne soktuk. Bundan böyle dericilikle alakalı herhangi bir yatırım veya destek verileceği zaman burası öncelikli olacak. Bizim sıkıntımız burada sadece derinin hammaddeden alınıp işlenmesi. Üretime dönük herhangi bir faaliyet yok. Şayet kalifiye eleman yetiştirebilirsek, bin metre karesini bin liradan sattığımız deriyi, mamul haline getirip bu sefer 1 metre karesini 100 bin liradan satabiliriz. İşte bunu başarabilirsek o zaman hem bölge ekonomisi hem ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunmuş olacağız" şeklinde konuştu.

Kurs süresince katılımcılara, işletmelerde verimlilik artışı eğitimi, KOBİ'lerde yönetim teknikleri eğitim, deri işleme teknikleri eğitimi, işlenen deriden mamul üretimi eğitimi, deri teknolojileri eğitimi, web teknolojileri ve e-ticaret ve e-iş eğitimiyle istihdam ve girişimcilik eğitimi verilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 18:37:20
Güncelleme :30 Temmuz 2005 Cumartesi 18:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?