2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tekstilciler 2008'den endişeli

Niğde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şevket Katırcıoğlu, 2007 yılının son 3 ayından itibaren etkisini hissettiren tekstil sorununda şu ana kadar Niğde'de 100'ü aşkın işçinin işsiz kaldığını belirterek, çözüm bulunmazsa fabrikaların kapanabileceğini ileri sürdü.

Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntının 2007'nin son 3 ayından bu yana artarak etkisini gösterdiğini ifade eden Şevket Katırcıoğlu, TOBB ve TİM tarafından gerekli girişimlerin yapılmasına rağmen henüz sonuç alınamamasının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Yaşanan sıkıntıların başında dolar kurundaki düşüklüğün geldiğini vurgulayan Katırcıoğlu, "Bunun yanında Hindistan, Pakistan, Suriye, Endonezya, Özbekistan ve Mısır gibi ülkelerden Avrupa'ya ve ülkemize daha ucuz ipliğin girmesi, sektörün önemli enstrümanlarından olan enerji girdisindeki fiyat artışları, pamuk'ta uygulanan KDV'nin yüzde 1'den 8'lere çıkartılması ve leasingte uygulanan KDV'nin yüzde 18'e çıkartılmasıdır. Bütün bunlara acil bir önlem alınmazsa 2008 yılının tekstilciler açısından zor geçeceği açıkça görülmektedir" dedi.

Yaşanan sıkıntıların ardından birçok firmanın kapandığını, bazı firmaların ise ayakta durabilmek için çözümü işçi çıkartmakta bulduğuna değinen Niğde OSB Başkanı Katırcıoğlu, "Kahramanmaraş, Gaziantep gibi birçok ilde tekstil firmaları birer birer kapanıyor. Bazı firmalar vardiya sayısını azaltarak, işçi çıkartarak maliyet düşürme hesapları yapmaya başladı. Şu ana kadar Niğde'de işine son verilen tekstil işçisinin sayısı 100'ü aştı. Kapasite kullanım oranı düşünce iplik ihracatımızda hızla düşüyor. Bu gidişe dur denebilmesi için acil önlemlerin alınması gerekiyor. Düşünün, Avrupa'ya aynı numaradaki bir iplik Türkiye'den 2.40 euroya satılırken, Hindistan 1.90 euroya satıyor ve ucuza iplik ihraç eden bu firmalar kendi ülkelerinden ihracat bazında teşvik alıyorlar. Bizim aradaki bu farkla bu pazarda mücadele etmemiz son derece zor görünüyor" diye konuştu.

Tekstil sektörünü iki tarafı iğneli değneğe benzeten Katırcıoğlu, değneğin battığı yeri acıtacağını, bu nedenle hükümetin konuya gerekli hassasiyetle eğilmesi ve acil tedbirler alması gerektiğini, bunu yaparken de ihracatçıyı destekleyerek ülkeye giren ucuz iplikte gümrük vergilerini artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 10:25:49
Güncelleme :8 Ocak 2008 Salı 10:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?