7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Niğde'de hayvancılık geriliyor

Bor'a bağlı Çukurkuyu Kasabası'nda hayvancılıkta son yıllarda oluşan gerilemeye karşın en önemli geçim kaynağı olmaya devam ediyor. 

Çukurkuyu Belediye Başkanı Mahmut Şahin kasaba’da hayvancılığın geçmişe dayandığını belirterek göçebe Türkmenlerden oluşan Çukurkuyu’ da hayvan sayısında azalma olduğunu söyledi. Başkan Şahin-‘Hayvancılık tamamı göçebe Türkmenlerden oluşan kasabamızın ana kültürüdür diyerek şunları söyledi._ 1950 öncesi halkımızın ana geçim kaynaklarından biri olan kervancılık 1950 yılında başlayan makinalaşma ile birlikte tamamen bitmiştir. Kervancılık ile tükenen devenin ardından halkın geçimi tamamen koyunculuğa dayandığından koyun sayıları bazı yıllarda 35-40 bin rakamına ulaşmıştır. 1989 yılının Çukurkuyu Çiftçi Malları Koruma kayıtlarında köyde kalanlar hariç 25 Mayıs Belkoru yaylasında 27800 damızlık koyun çıkmıştır. Küçükbaş hayvancılığın bu günkü durumu eskiye göre çok düşük olmakla beraber 2003 yılı ilçe tarım kayıtları 7600 damızlık koyun ve 500 keçi bulunmaktadır. Eski törelere bağlı koyunculuk tamamen kalkmıştır. 

Ne koç katımı, ne yaz sürüsü, ne kuzu sürüsüne rastlarsınız. Sadece sağmal koyun ve doğduğu gün besiye bağlanan kuzusu vardır.İn(en) damgada tamamen kalkmıştır. Süt inekçiliğinde Geçmişte kara sığır diye adlandırdığımız az miktarda yerli inek bulunurken kasabamızda Çukurkuyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Almanya’dan ithal ettiği 100 haneye 200 inek(2x100 süt inekçiliği projesi)yle kasabamızda kültür ırkı süt sığırcılığı başlamıştır.Çok hızla gelişen süt sığırcılığı çevre kasaba ve köylere örnek olmuş ve çevre il ve ilçelere damızlık düve satan merkez durumuna gelmiştir. Günlük süt üretimi 15-17 tona ulaşmıştır. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan yetiştirici sayımız 180 i geçmiştir. Yerli ırk tamamen bitmiştir.’dedi. 

Başkan Şahin Hayvansal ürünlerin değerlendirmesinde koyun azaldığı için koyundan sağlanan süt toplu alış veriş ve pazarlamasının gerilediğini inek sütünün ise günlük üretimi 15-17 ton olarak önemli yer tuttuğunu da belirtip et olarak hayvanları Bor ve Ereğli’de pazarlandığını da söyledi.
Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2006 Çarşamba 16:31:51
Güncelleme :4 Mayıs 2006 Perşembe 12:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?