6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Başbakan Erdoğan'ın Muğla ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patika yollarla turizm yapılamayacağını söyledi. 

Türkiye'nin Ankara Havaalanı'ndan sonra ikinci, yolcu kapasitesi bakımından Antalya'dan sonra üçüncü olan Dalaman Havaalanı Dış Hatlar Terminali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 

Başbakan Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada patika yollarla turizm yapılamayacağını belirterek, "Turisti eğer patika yollara mahkum ederseniz bir kere gelir. Turistin en çok dikkat ettiği ulaşım. Bugün burada turizmin ve kalkınmışlığın göstergesi bir hizmeti yerine getiriyoruz" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı açılışlara katılmak üzere bugün Muğla'ya geldi. Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'la birlikte YDA grubu öncülüğünde AKSA ve Turkuaz şirketlerinin konsorsiyumunda, 150 milyon dolara malolan Dalaman Havaalanı Dış Hatlar Terminali'nin açılışını yaptı. 

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, "Dalaman'a, Muğla'ya önemli tesisler kazandırdık. Bugün bu tesislerin açılışlarını yapıyoruz. Şehirlerimizi yeni baştan ve imar ve ihya hareketine bir halka daha ekliyoruz" dedi. Muğla'nın turizmin en güçlü destinasyonlarından biri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Ankara Havalimanı'ndan sonra Muğla en büyük çekim merkezlerinden biri oluyor. Önümüzdeki günlerde Ankara'da yeni dış hatlar terminalini açacağız. Dalaman Havalimanı'na, 3 milyon yabancı, 500 bin yerli girişi var. Bu limanımız Kaş'tan Datça'ya kadar kıyı şeridimizin ihtiyacını karşılayamaz hale gelmişti" dedi. 

Yapılan çalışmalarla Türkiye'nin önemli cazibe merkezi haline geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, turizmi dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğunu ifade ederek, "Biz geldiğimizde turist sayısı 7 milyon civarındaydı. Yüzde 300 artışla bu rakam 21 milyona ulaştı. Bize gelen turistlerin yüzde 70'inin hava yolunu kullandığı göz önüne alınırsa, dış hatlar terminalinin önemi ortaya çıkıyor. Havaalanlarını vitrin olarak görüyoruz. Yabancıları hem ağırlarken, hem uğurlarken ülkemizin misafirperverliğin göstermeliyiz. 1980'li yılların projeleri 2000'li yılların Türkiye'sine dar geliyor. Özgün, büyük yeni projeler ortaya koymalıyız. Kenetlenirsek Türkiye'yi bugün olduğundan iyi bir geleceğe taşırız. Dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi içinde olmak istiyorsak büyük düşünmek, büyük eserler koymak zorundayız. Dalaman Havaalanı bu terminali ile 3 milyon yolcuya değil, 10 milyon yolcuya hizmet üretebilecek. Turistin en çok dikkat ettiği ulaşım. Eğer patika yollara mahkum ederseniz, bir kere gelir. Gelmediği gibi başkalarına da 'Gitmeyin patika yollara mahkum ediyorlar' derler. Hedef 15 bin kilometre duble yol demiştik. 6 bin 800 kilometresini bitirdik. Yol medeniyettir. Yolu suyu olmayan medeniyetten bahsetmesin" dedi. 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yaptığı konuşmada, ülkelerin rekabet gücünü ulaşımdaki alt yapısıyla mümkün olduğunu belirtirken, acil eylem planı çerçevesinde üç yıl içinde ulaşımı 600 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Havacılık bizim dönemimizde uçtu. Dış hatlar ve iç hatlarda yolcu taşıma kapasitesinde gelişme sağlandı. 2001'de 31 bin olan kapasite 56 bine ulaştı.Uluslar arası otoriteler Türkiye'nin bu gelişmesi için 2015 yılını tahmin ediyorlardı. Hepsini şaşırttık" dedi. 

Geçmişte Türkiye'de birçok havaalanının yapıldığını ancak bunların çalıştırılamadığını, milli ekonomiye kazandırılamadığını belirten Bakan Yıldırım, "Biz gelince bu durum değişti. Siirt, Uşak, Kastamonu, Tokat havaalanlarına uçak indirebildik. Gerekli iyileştirmeler yapıldı. Önümüzdeki günlerde Merzifon, Sinop, Balıkesir, Hatay ve Çanakkale havaalanlarına da uçak indirebileceğiz. Ayrıca artan yakıt fiyatlarına rağmen bilet fiyatları 200 liradan 50 liraya geriledi. Bu rekabetin sonucudur. Rekabet kalite hizmet yaygınlığı getirdi" dedi.
Başbakan Erdoğan, açılıştan sonra beraberindeki heyetle Dalaman Çiftlik Camii'ne giderek cuma namazı kıldı. Namaz öncesi Başbakan Erdoğan kendisini karşılayan çocuklara oyuncak dağıttı. 

Yap- İşlet devret modeliyle 2004 yılında inşaatına başlanılan dış hatlar terminali 150 milyon dolara mal oldu. 100 milyon dolar getiri sağlanması hedeflenen terminal için yüklenici tarafından 6.5 yıl işletilecek, ardından Bakanlığa devredilecek. Havaalanında 96 bin metrekare terminal binası, 210 bin metrekare apron, 43 bin metrekare otopark, çocuk oyun alanları, alışveriş merkezleri, sağlık üniteleri, 8 adet yolcu köprüsü, 22 adet asansör, 5 bin bagaj kapasiteli Baggage Hadling sistemi bulunuyor.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 14:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?