3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

4 şarbon vakası daha

Niğde'nin merkeze bağlı Konaklı Beldesi'nde 4 kişide şarbon vakasına rastlandı. 5 koyunun telef olduğu Konaklı Beldesi'nin yanı sıra, Ulukışla İlçesi'ne bağlı Horoz Köyü de karantina altına alındı.

Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Konaklı Beldesi'nde çiftçilik yapan Hüseyin Kurt, 5 adet koyununun aniden ölmesi üzerine, Niğde İl Tarım Müdürlüğü'ne başvurarak konunun araştırılmasını istedi. Veteriner ekiplerin yaptığı muayeneler sonucunda hayvan ölümlerinin sebebinin şarbon mikrobu olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine yetkililer, Konaklı Beldesi'ni karantinaya alarak, hayvan giriş ve çıkışlarını ikinci bir emre kadar yasakladı. Hastalığa yakalanmamış olan büyük ve küçükbaş hayvanların aşılanması için gerekli çalışmalar başlatıldı. Öte yandan, aynı köyde insanlar üzerinde yapılan muayeneler sonucunda 4 kişide de deri şarbonu vakasına rastlandı. Şahıslar, Niğde Devlet Hastanesi İntaniye Servisi'nde tedavi altına alındı.

Ulukışla İlçesi Horoz Köyü'nde ise, keçilerin ani ölümleri üzerine şarbon hastalığından şüpheleniliyor. Ölen hayvanlardan alınan numuneler teşhis için Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderilirken, ölen hayvanlar derin çukurlara gömülerek üzeri kireçle kapatıldı. Gönderilen numunelerin kesin sonuçları gelinceye kadar köy karantina altına alınarak, hayvan giriş-çıkışları yasaklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2005 Perşembe 23:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?