2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kanser kurulu toplandı

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, Türkiye'de olduğu gibi Niğde'de de bebek ölümleri hariç, hastalığa bağlı ölümlerde kanserin ilk sıralarda yer almasının dikkat çekici olduğunu söyledi.
Niğde Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi ilk toplantısını yaptı. İl Kanser Kontrol Koordinatörü Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İlker Güney başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi sorumlu hekimi Uzman Dr. Oğuz Demirtaş, Kanser Kayıt Merkezi sorumlu hekimi Dr. İmran Süslü, Altunhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Dağlı, Bor Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Karakaya ve Çiftlik Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Özgür Erden katıldı. 

Toplantı konusunda bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, toplantının kanser tedavisinde çalışmaların güçlendirilmesi, daha kaliteli hizmet verilmesi, vatandaşa kanser konusunda güncel bilgiler aktarmak, erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulamak, kanser ve korunma yolları hakkında daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, "Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli bir halk sağlığı sorunudur. Günümüzde kanser en sık ölüm nedenleri arasında yer almakta ve birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır. Ülkemizde kanser 0-1 yaş grubu ölümleri hariç tutulursa ikinci sırayı almakta ve 10 ölümden birisi kanser nedeniyle olmaktadır. Kanserle savaşta eğitimcilere, gönüllü kuruluşlara, diğer devlet kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Bu amaçla kurulan Niğde Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde meme kanseri taraması için öğleden sonraları mamografi çekimi sağlanması, halkımızın bu merkeze direkt ulaşabileceği telefon sisteminin kurulması ve bu sayede bilgilendirme hizmetlerinin yapılması, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, sağlık ocağı ve sağlık evlerimizce müracaatlarda bulunan vatandaşlarımıza kanser konulu afiş ve el broşürlerinin dağıtımı, kanser konusunda farkındalığın sağlanması, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine gidilerek kanser ve korunma yolları hakkında tarama programına alınacak kişi sayısının artırılarak halkımızdaki bilincin güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu toplantı ile ayrıca sağlık ocağı hekimlerimiz tarafından işyerleri ve okullarımıza halk eğitimleri düzenlenmesi, ilimizdeki sağlık personellerine kanser ve bu konuda yapılması gereken çalışmalar hakkında hizmet içi eğitim verilmesi hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 15:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?