7
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Hastaneden yeni hizmet

Niğde Dr. Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bahri Elmas, hastanenin, zamanından önce doğan bebeklere müdahale edebilecek kapasiteye ulaştığını belirterek, bu tür hizmetler için hastaların artık Kayseri'ye sevk edilmesine gerek kalmadığını söyledi. 

Elmas, Dr. Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin kısa bir süre önce faaliyete geçtiğini, ancak hızlı ve başarılı çalışmalar sonucu tıp fakültelerinde yapılan tüm işlemlerin fazlasını yapabilir hale getirildiğini ifade etti. 

Hastane büyesinde, uzman doktor ve eğitimli hemşireleri ile birlikte erken doğan bebekler için yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurulduğunu belirten Elmas, artık çok düşük doğum tartılı ve preterm bebeklerin başka hastanelere gönderilmeden yaşatılabildiğini vurguladı. Hastanenin Niğde için büyük bir kazanç olduğunun altını çizen Elmas, "Prematüre, yani erken doğan bir bebek için tıp fakültelerinde yapılabilecek tüm takipleri yapabilir kapasiteye gelmiş durumdayız. Uzman arkadaşlarımız 24 saat görevinin başında bulunuyorlar, herhangi bir durumda bebeklere acil müdahale yapabiliyorlar. Preterm bebekler dünyada yaşamaya henüz hazır olmadan doğduklarından, anne karnına uygun ortamlarda yaşatılabilirler. Eskiden bin 500 gram ve üstü bebekler yaşatılırken, bugün 450 grama kadar bebekleri de yaşatabilmekteyiz. Bunlar için yeni doğan yoğun bakım ünitemizde 9 adet tam çalışır kuvözümüz var" dedi. 

Geçtiğimiz hafta bin gram ağırlığında dünyaya gelen bir bebeği bin 600 grama çıkarttıklarını belirten Uzm. Dr. Zübeyde Bircan ise, "Bengisu bebek nöbetçi olduğum bir gün Divarlı Beldesi'nden Aslı ve Hüseyin Öztürk çiftinin 3. bebeği olarak 28 haftalık ileri derecede preterm ve bin gram olarak doğdu. Bebeğin tüm vücudu mor ve zor nefes alabiliyordu, ağızdan köpüklü mayi geliyordu. Yeni doğanda olması gereken refleksler yoktu. İlk canlandırma işlemleri yapıldıktan sonra hastanemiz yeni doğan servisine transfer kuvözü ile naklettik. Yoğun kuvöz bakımı, tıbbi tedavi uyguladık. Doğumun 7. günü yaşam bulguları vermeye başladı. Bu arada beslenme sonda ile yapıldı. Geçirdiği ağır hastalıkları nedeniyle bin gramın da altına düşen Bengisu bebek, servisimizin deneyimli hemşirelerinin de katkılarıyla bugün bin 600 gram ağırlığa ulaştı. Artık acıktığında ağlıyor, mamasını ağızdan biberonla emebiliyor. Dokunmaya tepki veriyor. Bengisu Bebek, kuvöz dışında yaşayabilecek fiziksel özelliklere sahip duruma gelmiştir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 10:57:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?