5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Eğitim-Sen: YÖK kaldırılsın

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Bursa Şube Başkanı Kemalettin Yıldız, özerk, bilimsel, demokratik üniversite için YÖK'ün kaldırılması gerektiğini söyledi.

YÖK'ün kuruluş yıldönümü nedeniyle Eğitim-Sen Bursa Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Şube Başkanı Kemalettin Yıldız, YÖK'ün, kurulduğundan bugüne kadar geçen süreçte kendisine verilen görevi büyük bir başarı ile gerçekleştirdiğini, üniversitelerin zaman içinde bilim yuvası olmaktan çıkarak, ticarileştirilmiş ve sermaye için faaliyet gösteren kurumlar haline dönüştürüldüğünü öne sürdü.

Yıldız, sayıları her geçen gün artan özel üniversiteler yoluyla eğitimin sermayenin eline teslim edildiğini, üniversite kapılarının yoksul ve emekçi öğrencilerin yüzüne kapatıldığını ileri sürerek, "Üniversitelere sahip çıkılmalıdır. Onları birer bilim yuvası haline getirebilmek için atılacak ilk adımın, üniversitelere hakim olan YÖK düzeni ve YÖK'cü anlayışın kırılmasıdır. Bugün üniversitelerimiz sermaye iktidarının kuşatması altındadır.

Bir tarafta 12 Eylül döneminin ürünü olan üniversitelerin bugün yaşadığı sorunların en önemli kaynağı olan YÖK yer alırken, diğer tarafta YÖK'e karşı oluşan tepkileri istismar ederek, üniversiteleri siyasal egemenliği altına almak isteyen AK Parti iktidarı bulunmaktadır. Özgür, demokratik, katılımcı ve özerk-bilimsel üniversite anlayışının hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılmalı ve bunun için önce üniversiteler üzerinde 'Demokles'in kılıcı' gibi sallanan YÖK kaldırılmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan, 24. yılında YÖK' ü protesto eden öğrencilere yapılan saldırıyı kınadıklarını, öğrencilerin yaptığı taşkınlıkları da onaylamadıklarını ifade eden Yıldız, toplantıda bir basın mensubunun, "YÖK'ün kaldırılması durumunda alternatif olarak ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, üniversitelerin siyasi iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak, öğrenci, akademisyen ve üniversite çalışanlarını belirlediği, demokratik sistemle oluşan yönetim tarafından kendi özerk yapısı içinde idare edilmesi gerektiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 16:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?