5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Ustalar, öğrencilerle

Uludağ Üniversitesi, kuruluşunun 30. yılı sebebiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, mizahın usta kalemleri Semih Balcıoğlu, Latif Demirci ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nu öğrenciler ve öğretim üyeleriyle buluşturdu.

Rektörlük A Salonu'nda izleyicilerin sorularını yanıtlayan usta çizerler, Cemal Nadir'in memleketi olması nedeniyle Bursa'nın kendileri için özel bir önemi olduğunu, bu nedenle bu kentte karikatürle ilgili söyleşiye koşa koşa geldiklerini söyledi.

Toplumsal olaylara mizahi açıdan yorum getiren Semih Balcıoğlu, Türkiye'de karikatür malzemesinin bol olduğunu, ancak bakmasını bilmek gerektiğini ifade etti.
Bir soru üzerine, Türk karikatürcülerinin uluslararası alanda 250'nin üzerinde ödül getirmesine rağmen devlet tarafından ödüllendirilmediğini dile getiren Balcıoğlu, "Devlet, uluslararası başarı getiren sporculara ev, araba, altın v.b. hediyeler veriyor ama karikatürcülere bir şey yok. Karikatürün ödülünü halk veriyor, bu da bize yetiyor" diye konuştu.

Gırgır Dergisi'nde yayınlanan "Muhlis Bey" tiplemesiyle adından söz ettiren ve günümüzde de, "Press Bey" tiplemesiyle günlük olaylara neşeli yorumlar katan Latif Demirci de, karikatür anlayışını dile getirirken, çok sayıda kişiye ulaşması nedeniyle gazete karikatürlerinde yazı kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Gürbüz Doğan Ekşioğlu da, bir soru üzerine, sanatın toplumları değiştirebilen yanı olduğunun altını çizdi ve, "Sanat sanat için yapılmalıdır. Sadece toplum için anlayışıyla yapılırsa, kendini tekrarlama tehlikesi vardır. Bu, karikatür için de geçerlidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 21:44:52
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 16:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?