3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Sanko'dan 'Yaşayan G. Antep'

Sanayiciliğe ekonomik olduğu kadar sosyal boyut da kazandıran Sanko Holding, Gaziantep’in dünü ile bugününün, ‘’Yaşayan Gaziantep’’ konulu fotoğraf karelerinde görüntülenmesine katkı sağladı. Sanko’nun kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘’Yaşayan Gaziantep’’ konulu fotoğraf sergisi, yarın saat 19.00’da Sanko Sanat Galerisi’nde açılacak. Sanko Sanat Galerisi, ‘’Yaşayan Gaziantep’’ konulu fotoğraf sergisi ile 2005-2006 dönemi etkinliklerini de başlatmış olacak.

ÇERKES KARADAĞ KİMDİR?

1953 yılında Kağızman’da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Grafik Bölümü’nde tamamlama eğitimi yaptı. Sanat yaşamına, lise yıllarında öykü denemeleriyle başladı.

Reklam ajanslarında, Hürriyet, Ulus ve Ekspres gazetelerinde grafik, pikaj ve montaj yaptı. Kültür Bakanlığı’nda çalıştı. 1972 yılından itibaren fotoğraf ve suluboya resim alanında sergilere, yarışmalara ve bienallere katıldı.

Birçok saydam gösterisi sundu. Fotoğrafları Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, İspanya, ABD, İtalya, Hollanda, Danimarka, Lüxemburg, Polonya, Macaristan, Yugoslavya, Romanya ve Akdeniz’i çevreleyen tüm ülkelerde ve Ortadoğu ülkelerinde uluslararası yarışmalarda sergilendi.

Fotoğraf derneklerinde öğretmenlik, Süleyman Demirel Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’de öğretim görevlisi ve eğitmen olarak görev yaptı. Jüri üyeliklerinde bulundu. Yurtiçinde birçok ulusal, İngiltere, Türkiye ve Yugoslavya’da uluslararası fotoğraf ödülleri kazandı. FIAP/Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu tarafından kendisine AFIAP unvanı verildi. Çok sayıda ticari, sanat ve reklam amaçlı katalog, broşür ve kitap fotoğrafladı. Sanat takvimleri hazırladı. Siyah Beyaz gazetesinde dizi yazılar yazdı. Bir Yalnız Anıt adlı belgesel film senaryosu Kültür Bakanlığı’nca ödüllendirildi. Yurtiçindeki kişisel sergilerin yanı sıra Almanya ve Fransa’da sergiler açan Çerkes Karadağ’ın fotoğrafları, Danimarka, Fransa, Romanya, Yugoslavya, Almanya’da ve Ankara Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası ve İFSAK 1994 Yılın Fotoğrafçısı unvanına sahip olan Çerkes Karadağ, halen sanatsal ve kuramsal kitaplar hazırlamakta, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve tanıtım-reklam fotoğrafları çekmektedir. Kitapları Nüans (Dost Kitabevi yayınları,1989) Tanıdığım Yüzler (Kültür Bakanlığı Yayınları,1995) Baleylim (Doruk Yayınları,1997) Büyülü Prag (İş Bankası Yayını,2000) Sözde Fotoğraf (İmge Yayınları,2000) Görme Kültürü I (Doruk Yayımları,2004) Görme Kültürü II (Doruk Yayımları,2004) Görme Kültürü III (Doruk Yayımları,2004) Fotoğrafçıyla Diyaloglar (Doruk Yayımları,2004) Öteki Yüz (Doruk Yayımları,2004)

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 16:01:37
Güncelleme :1 Eylül 2005 Perşembe 16:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?