4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Valilikten iki başvuru kaynağı

Gaziantep Valiliği, kentin zengin mutfağı ve el sanatlarını kitaplaştırdı. Vali Lütfullah Bilgin'in öncülüğünde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışma kapsamında hazırlanan "Gaziantep Yemekleri" ve "Gaziantep El ve Ev Sanatları" isimli kitap ve CD çıktı.

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının yemeklerinin yer aldığı kitapta, kebaplar, et yemekleri, sebzeli yemekler, yoğurtlu yemekler, pilavlar, köfteler, dolmalar, börekler, çorbalar ve tatlılara fotoğraf ve tarifleriyle yer verildi. Onlarca yemeğin yer aldığı cağırtlak kebabı, lahmacun, alinazik, yuvarlama mumbar, malhıtalı köfte, baklava ve ezogelin çorbasının nasıl yapıldığı 144 sayfalık kitapta detaylarıyla anlatıldı.

"Gaziantep El ve Ev Sanatları" kitabında ise yaşayan ve yok olmaya yüz tutmuş el sanatları, renkli fotoğraflarıyla yer aldı. 96 sayfalık kitapta sedef işlemeciliği, aba dokumacılığı, kutnuculuk ve bakır işlemeciliği gibi çeşitli el sanatlarından örneklere yer verildi.

Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın desteğiyle hazırlanan "Türkülerle Gaziantep" CD'sinde ise, "Telli Turnam, Gönül Gurbet Ele Varma ve Haşıl" başta olmak üzere 18 türkü yer aldı.

"Gaziantep Yemekleri" ve "Gaziantep El ve Ev Sanatları" isimli kitapların yanı sıra İngilizce, Almanca ve Türkçe olarak tanıtım CD'leri çıkarıldı. Yayınlar arasında 3 dilde seslendirilen "Marka Şehir Gaziantep" adlı CD de yer alıyor.

Vali Lütfullah Bilgin, günümüz dünyasında ekonomik yönden kalkınmış ülkelerin kalkınmasına ve zenginleşmesine etki eden en önemli faktörlerden birinin de turizm olduğunu belirterek, "Sanayi ve ticaret alanındaki gelişmişliğiyle ülkemizde önde gelen illerden biri olan Gaziantep, turizm ve kültür değerleriyle zengin bir kenttir. Gaziantep mutfağının zenginliği, yemeklerin çeşitliği, hazırlanması ve sunumu adeta güzel sanatların bir dalı haline gelmiştir. Kültür yayınları kapsamında çıkarılan kitap ve CD'lerimizde zengin ve dünyaca ünlü Gaziantep yemeklerini, el sanatlarını, folklor kültürümüzün önemli kilometre taşlarından olan türkülerini ve marka şehir Gaziantep'i tanıtmaya çalıştık. Amacımız tarihi ve turistik değerler bakımından önemli bir potansiyele sahip olan Gaziantep'i yerli ve yabancı ziyaretçilerimize en iyi şekilde tanıtmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 14:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?