4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tarih ortaya çıkıyor

Gaziantep Müzesi Müdürü Fatma Bulgan,kent tarihinin ortaya çıkarılması için yoğun bir çalışma başlattıklarını söyledi. Kaledeki kazıların tamamlandığını vurgulayan Bulgan, Dülük kentindeki kazıların yıllar alacak olmasına rağmen Gaziantep’teki gizli hazinelerin ortaya çıkarılmasında kararlı olduklarını ifade etti.

Gaziantep Kalesi Höyüğünde Gaziantep Müzesi başkanlığında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümü öğretim görevlilerinden Prof.Dr.Fikri Kulakoğlu başkanlığında 15 Temmuz'da başlayan kazılar tamamlandı.

Kazılarda Eski Tunç Çağlarının yoğun bir şekilde yaşandığı tespit edilirken, Bakır Çağı’na ait kalıntılara da rastlandığı açıklandı. Gaziantep Müze Müdür Vekili Fatma Bulgan, Kale'de tamamlanan kazıların ardından Dülükbaba ormanları içerisinde bulunan alanda kazıların başladığını belirterek, "Dülük Tepesi’ndeki Jüpiter Dolichenus Kutsal Alanında, Gaziantep Müzesi Başkanlığında, Almanya Münih’teki Westf Wilhelms Üniversitesi’nden Prof.Dr.Engelbert Winter’in bilimsel danışmanlığında 2001 yılından bu yana devam eden katılımlı kazılar 3 Eylül'de yeniden başladı" dedi.

Bölgede, özellikle Dülük Baba Tepesi’ndeki arkeolojik araştırmalar önümüzdeki yıllardada devam ettirilerek, hem bölgenin geçmişi hakkında hem de dinler tarihi açısından şimdiye kadar edinilen bilgilerin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Bulgan, şunları söyledi:

"Şu ana kadar elde edilen bilgiler Dülük Baba Tepesi’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kült mekanı olduğunu göstermektedir. Jüpiter Dolichenus Kutsal alanında erken birinci bin yıldan Hıristiyanlık dininin yaygınlaştığını geç antik döneme, hatta bunun ötesinde İslamiyetin önem kazandığı orta çağa kadar kesintisiz bir dinsel aktivite yaşanmıştır. 2005 yılı kazı sezonunda alandaki kutsal alan kalıntılarının büyük ölçüde ortaya çıkarılması ve bu alanda rastlanan kutsal alana ait demir çağı tabakalarının araştırılmasına devam edilecek. Kazı çalışmalarının yanı sıra geçtiğimiz kazı sezonunda taşınmasına başlanılan anten platosunun tamamen ortadan kaldırılması çalışmaları da birlikte yürütülecek."

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 14:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?