3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Tarlada 2 bin yıllık tarih bulundu

Gaziantep'te bir çiftçi, tarlasını düzeltirken 1500-2000 yıllık olduğu belirlenen 2 mozaik buldu. Çiftçi Mehmet Güngör, yaptığı açıklamada, tarlasındaki eğimi düzeltmek için tesfiye çalışması yaptığı sırada düzgün yapı taşlarına rastladığını söyledi.

Yapı taşlarını incelediği sırada topraktaki küçük mozaik taşlarını fark ettiğini belirten Güngör, ''Bunun üzerine toprağı elimizle temizledik ortaya mozaikler çıktı. Bu mozaikler Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklere benziyor'' dedi. Mozaiklerin fotoğraflarını çekip yeniden üzerini toprakla örttüğünü belirten Göngör, ''Fotoğrafları müze yetkililerine gösterdim. Yetkililer gelip tarlamda inceleme yaptılar. Mozaiklerin 1500-2000 yıllık ve muhtemelen Bizans Dönemi'ne ait bir kilisenin taban mozaikleri olabileceğini söylediler'' diye konuştu.

Güngör, 20 dekarlık tarlasının diğer kesimlerinde de çok sayıda yapı taşı bulduğunu ifade ederek, define avcılarının kaçak kazı yaparak mozaiklere ve tarlasına zarar vermelerinden korktuğunu belirtti.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Fatma Bulgan, çiftçinin tarlasını düzeltirken bulduğu mozaiklere ilişkin açıklama yapmayı doğru bulmadığını belirtti

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 11:07:05
Güncelleme :9 Eylül 2005 Cuma 11:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
belkis IP: 213.46.71.xxx Tarih : 17.09.2005 17:13:54
neden aciklamasini yanlis bulmus anlayamadim gaziantepin de birgun izmirin efes vb gibi turistik olmasina neden karsisiniz olmayacak diye birsey yok yavas yavas meydana cikiyor bunce yillardir saklamaya bcalsitiginiz gaziantep antik kalintilari birde dulukdeki kayamezarlarina bakin magaralara heryer ...icinde birde molozlarla doldurmuslar nerdesiniz millet!!!!!!!!! kimse yok edemez bu tarihi ilgilenin kalkinda biraz duluge gidin